ECB staat voor moeilijk rentebesluit

Aanbevolen leesvoer voor de beslissing deze middag…

Artikel afkomstig van De Tijd

De ECB staat na een status-quo van meer dan een jaar voor een moeilijke beslissing. De eurozone worstelt met stagflatie, een mix van economische stagnatie en oplopende inflatie, en politici verhogen de druk op de ECB om de rente niet te verhogen. Bovendien bleek vorige maand dat niet alle bestuurders op dezelfde golflengte zitten.

Wat zijn de belangrijkste factoren waarmee de ECB-bestuurders vandaag rekening moeten houden?

Argumenten voor een renteverhoging

* De inflatie in de eurozone steeg in juni tot een recordhoogte van 4 procent. Ze is nu ruim dubbel zo hoog als de inflatiedoelstelling. De ECB streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’ op middellange termijn.

* Voorts is er veel kans dat de inflatie hoog blijft. De producentenprijzen zijn sinds de invoering van de euro nog nooit zo snel gestegen. Ze stegen het jongste jaar met 7,1 procent. De producentenprijzen lopen voor op de consumptieprijzen en dus ook op de inflatiecijfers.

* De geldhoeveelheid, een andere voorlopende indicator van de inflatie, groeit met meer dan 10 procent per jaar. De ECB gelooft dat de geldhoeveelheid slechts met 4,5 procent mag groeien om prijsstabiliteit te handhaven.

* De studiedienst van de ECB verwacht dat de inflatie volgend jaar vertraagt tot 2,4 procent. Dat betekent dat de ECB verwacht in 2009 voor het tiende jaar op rij haar inflatiedoelstelling te missen.

* De hardnekkige inflatie doet geleidelijk de inflatieverwachtingen van de consumenten en beleggers toenemen. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet en de andere bestuurders vrezen dat de stijgende inflatieverwachtingen zullen leiden tot hogere looneisen en een loon-prijsspiraal.

* De uurlonen stegen in het eerste kwartaal met 3,3 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. Dat is de grootste toename in vijf jaar. De hoge inflatie begint dus door te sijpelen in de lonen, maar voorlopig is er geen sprake van een ontsporing. In 2001 stegen de lonen nog sneller en toen verlaagde de ECB de rente.

* De ECB beklemtoont dat ze al het nodige zal doen om de inflatieverwachtingen te verankeren op een laag peil. Ze is vastbesloten een opwaartse spiraal van stijgende prijzen en lonen en een herhaling van de fouten van de jaren 70 te voorkomen.
Argumenten tegen een renteverhoging

* De versnelling van de inflatie is vooral te wijten aan de forse stijging van de energie- en voedselprijzen. De kerninflatie, zonder energie, voeding en tabak, schommelde het jongste anderhalf jaar doorgaans in een smalle band tussen 1,7 en 1,9 procent. Als de olieprijs niet verder stijgt – wat de meeste economen verwachten – zal de algemene inflatie spontaan vertragen tot het niveau van de kerninflatie. Dan kan de inflatie eind 2009 of begin 2010 onder 2 procent dalen.

* Bovendien is de economische groei in de eurozone in juni stilgevallen, suggereren de indicatoren van de aankoopdirecteurs. Zowel de industrie als de dienstensector worstelde met een daling van de economische activiteit. De forse afkoeling van de Europese economie moet normaal op termijn de inflatie afremmen. Een renteverhoging dreigt een recessie te veroorzaken.

* Een verstrakking van het monetair beleid zal de inflatie niet snel doen dalen. De ECB geeft zelf toe dat ze met haar monetair beleid de olieprijzen niet kan drukken. De impact van een renteverhoging op de looneisen is wellicht relatief beperkt. De vakbonden baseren hun looneisen vooral op de inflatie en de financiële gezondheid van de bedrijven en niet op het beleid van de ECB.

* Ten slotte kan een renteverhoging de euro nog sterker maken en de dollar nog zwakker. De daling van de dollarkoers is een van de belangrijkste oorzaken van de stijging van de olieprijs. Een verstrakking van het monetair beleid zou dus wel eens contraproductief kunnen zijn.

Explore posts in the same categories: rente

Tags: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Plaats een reactie